Muziek luisteren via wifi of bluetooth?
Terug naar het JBL Blogs-overzicht

JBL Blogs

Keuzehulp

Muziek luisteren via wifi of bluetooth?

Wil jij thuis (of op werk) de beste muzikale beleving? Dan is de manier waarop je je muziek naar je speakers streamt zeker belangrijk. De twee draadloze opties die hiervoor bestaan zijn wifi en bluetooth. Wat is het verschil hiertussen? En is wifi beter dan bluetooth, of juist niet?

Wat is het verschil tussen wifi en bluetooth?

Wifi werkt uiteraard via het internet. Als het om het streamen van muziek gaat dan is het een verbinding die je opzet tussen een opslagplaats (bijvoorbeeld je telefoon) via een netwerk naar een ontvanger (je speaker). Je telefoon stuurt dus je muziek naar het netwerk en het netwerk stuurt het naar je speaker. Je gebruikt dan je telefoon om deze verbinding aan te sturen.

Bij bluetooth is de verbinding tussen de opslagplaats en ontvanger direct. Zonder tussenpersoon zullen we maar zeggen. Beide apparaten staan dus in een directe verbinding die alleen tussen hen bestaat. Zo stuur je dus bijvoorbeeld met je telefoon je muziek direct naar je speaker.

Wifi vs. bluetooth - wat heeft het beste geluid?

Het beste geluid is natuurlijk een van de grootste beslissingsfactoren bij de aankoop van een speaker. Je kunt je vast ook voorstellen dat de verschillende manieren waarop wifi en bluetooth verbinding maken met je telefoon invloed heeft op de kwaliteit van je geluid. En dat is zeker zo.

Simpel gezegd geeft een wifiverbinding je het beste geluid. Dit komt omdat de wifi een veel grotere bandbreedte heeft dan bluetooth. De bestanden die afgespeeld worden, hoeven bij wifi niet verkleind of veranderd te worden voordat ze naar je speaker gestuurd worden. Het verkleinen van audiobestanden werkt net als bij een foto - hoe kleiner de bestandsgrootte, hoe lager de kwaliteit.

Maar dat is niet het hele antwoord. Het is namelijk zeker mogelijk om via bluetooth ook muziek te streamen zonder kwaliteitsverlies. Bij bluetooth worden audiogegevens geconverteerd naar een kleiner bestand. Hier gaat dus wat kwaliteit verloren. Wil je dat dat niet gebeurt dan moet je erop letten dat je device en je speaker het format aptX ondersteunen. In dit format worden de audiogegevens minder tot niet aangetast in hun kwaliteit.

 Wifi vs. bluetooth - wat heeft het beste geluid?

De voordelen en nadelen van muziek luisteren via bluetooth

Bereik:

Het bereik van bluetooth is ongeveer 10 meter. Bij een grotere afstand wordt het moeilijk de connectie in stand te houden. En we weten allemaal dat, als je met je telefoon in je broekzak “even” naar boven loopt, je muziek in de woonkamer begint te haperen. Het bereik is dus goed voor 1 of 2 ruimtes, maar meer dan dat is niet handig met bluetooth. Behalve als je een speaker hebt die je natuurlijk makkelijk meeneemt naar een andere ruimte of mee naar buiten. Daar is bluetooth perfect voor!

 

Gebruiksgemak:

Vaak ben je met een druk op de knop verbonden. Je apparaat heeft een bluetooth-pair-knop waar je op drukt en dan hoef je het apparaat alleen op te zoeken op je device. Daarna ben je verbonden. Deze connectie zal daarna ook automatisch herkend worden.

 

Batterijverbruik:

Omdat de verbinding tussen je device en je speaker direct is, kost dit wat meer stroom dan de wifiverbinding.

 

Delen met vrienden:

Dat gaat super makkelijk. Ook zij kunnen met een druk op de knop aan je speaker gekoppeld worden. Dan is het daarna uitvechten wie er bepaalt welke afspeellijst aan gaat!

Wil je er helemaal een feestje van maken? Dan kan je zelfs speakers aan elkaar verbinden met PartyBoost voor stereogeluid of meer dan 100 speakers met JBL Connect+ voor veel geluid!

 

Handigst voor:

Als je gewoon op een plek je muziek wil hebben of het niet erg vindt om je speaker mee te nemen, dan is bluetooth handig. Het is dan ook ideaal voor een speaker in het park of op het strand, want daar is natuurlijk geen wifi. Het is bij bluetooth vooral tof dat je makkelijk je vrienden de controle kunt geven over de muziek en je speakers aan elkaar kunt koppelen!

De voordelen en nadelen van muziek luisteren via wifi

Bereik:

Het bereik hiervan is zo groot als je wifinetwerk. Zolang je device en speaker beiden gekoppeld zijn aan hetzelfde netwerk doet alles het gewoon.

 

Gebruiksgemak:

Het koppelen is iets ingewikkelder dan bluetooth, omdat je je speaker aan het netwerk moet koppelen. Dit doe je via Google home. Maar je hoeft het wel maar een keer te doen. Daarna kan je gewoon altijd, zodra je verbinding maakt met het netwerk, genieten van je muziek.

 

Batterijverbruik:

Omdat bij een wifiverbinding je device alleen de verbinding bedient en hem niet zelf maakt en in stand houdt kost dit minder batterij dan bluetooth.

 

Delen met vrienden:

Als ze al op je wifinetwerk zitten en Google home hebben is dit makkelijk. Zo niet dan moeten ze eerst even google home installeren en verbinding zoeken. Het kost dus net wat meer tijd dan bluetooth.

 

Handig voor:

Het beste geluid door je hele huis en zuinig omgaan met de batterij van je device. En heb je nog geen soundbar? Dan kan je ook je boxen aan je tv koppelen voor nog beter geluid.

Gerelateerde producten

JBL Charge 5
Draagbare waterbestendige luidspreker met powerbank
€ 159.00 per stuk
€ 199.00
JBL Link Portable
Eenvoudig muziek streamen. Krachtig JBL-geluid.
€ 137.00 per stuk
€ 149.00
JBL Boombox 2
Draagbare Bluetooth Luidspreker
€ 399.00 per stuk
€ 549.00
JBL Go 3
Draagbare waterbestendige luidspreker
€ 29.99 per stuk
€ 39.99

Meer van JBL

Beginnen met sporten:
vijf tips
Beginnen met sporten is de perfecte uitdaging voor je lichaam. Lekker rennen in de buitenlucht, boksen of fitnessen in de sportschool: er gaat niets boven wat extra beweging.
Koptelefoon voor je kind Koptelefoon voor je kind

Een koptelefoon voor je kind is beschikbaar in leuke kleuren en is voorzien van volumebescherming.

Alles over DAB+ radio Alles over DAB+ radio

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. Het is dus eigenlijk gewoon digitaal verstuurd

Beginnen met sporten: vijf tips Beginnen met sporten:
vijf tips
Beginnen met sporten is de perfecte uitdaging voor je lichaam. Lekker rennen in de buitenlucht, boksen of fitnessen in de sportschool: er gaat niets boven wat extra beweging.
Alles over draadloze koptelefoons Alles over draadloze koptelefoons

Met een draadloze koptelefoon kies je voor vrijheid. Zonder kabel luister je overal naar je favoriete muziek en geniet je van het kwalitatief hoogwaardige geluid van JBL.

Hoe maak je jouw oordopjes het beste schoon? Hoe maak je jouw oordopjes het beste schoon?

Portemonnee, telefoon, sleutels? Check. Oortjes? Natúúrlijk. Want een dag van huis zonder

Koptelefoon of oordopjes? Koptelefoon of oordopjes? Muziek luisteren: doe je dat het beste met een koptelefoon of met oordopjes? Wij leggen je precies uit wat de voordelen zijn van beide opties. Vind je het lastig om een keuze te maken? Geen probleem, want onze keuzehulp helpt je uit de brand. Koptelefoon of oordopjes? Koptelefoon of oordopjes? Muziek luisteren: doe je dat het beste met een koptelefoon of met oordopjes? Wij leggen je precies uit wat de voordelen zijn van beide opties. Vind je het lastig om een keuze te maken? Geen probleem, want onze keuzehulp helpt je uit de brand. 5 tips om het beste te
maken van je tijd thuis
Hoe ga je om met de uitdagingen van het thuis zitten? Thuis werken en leven wordt aangenamer als je gebruik maakt van onze 5 tips. Lees snel!
5 tips om het beste te
maken van je tijd thuis
Hoe ga je om met de uitdagingen van het thuis zitten? Thuis werken en leven wordt aangenamer als je gebruik maakt van onze 5 tips. Lees snel!
Keuzehulp Keuzehulp Je wilt de beste draagbare luidspreker voor jouw unieke situatie. JBL ook! Voor elke situatie is er een draagbare JBL luidspreker. Wil je je draagbare luidspreker meenemen naar het strand of het park? Geen probleem! Lees meer over de beste draagbare apparaten, waar je deze ook voor wilt gebruiken. Tout sur les casques et écouteurs sans fil Tout sur les casques et écouteurs sans fil

Grâce aux casques audio sans fil JBL, vous pouvez écouter vos musiques préférées partout. De quoi profiter d'un son de haute qualité et d'un maximum de liberté !

How do I connect multiple JBL speakers? How do I connect multiple JBL speakers?

Would you like to enjoy your music with your friends or take your music experience to the next level?

5 Tips voor de beste gaming headset 5 Tips voor de beste gaming headset Of je nou commando's aan het roepen bent naar je maten in de raid of je wil zorgen dat je huisgenoten zich niet ergeren aan de racegeluiden van je nieuwste game Comment connecter des enceintes JBL entre elles ? Comment connecter des enceintes JBL entre elles ?

Vous souhaitez profiter de votre musique avec vos amis ou passer à la vitesse supérieure ?

What is the best way to clean your earphones? What is the best way
to clean your earphones?

Wallet, phone, keys? Check. Earphones? Of course. Because having a day away from home without your favorite tunes is unthinkable.

Wat is de beste speaker voor thuis? Wat is de beste speaker voor thuis?

Een goede speaker in je woonkamer is niet zomaar belangrijk: het kan je film, feestje, sportsessie of momentje voor jezelf volledig naar een next level tillen.

Fünf Tipps für das beste Gaming-Headset Fünf Tipps für das beste Gaming-Headset

Teamspeak, immersiver Klang und das alles, ohne deine Mitbewohner:innen zu stören.

Casques audio pour enfant Casques audio pour enfant

Les casques pour enfant (dès l’âge de 3 ans) existent dans des couleurs amusantes.

5 conseils pour choisir le meilleur casque gaming 5 conseils pour choisir le meilleur casque gaming

Suivez nos 5 conseils pour trouver le casque de gamer qui répond le mieux à vos attentes !

Musik unter der Dusche? Wasserdichte Lautsprecher! Musik unter der Dusche? Wasserdichte Lautsprecher!

Du willst unter der Dusche nicht auf Musik verzichten oder im Bad Podcasts hören?

Les meilleures enceintes d'extérieur Les meilleures enceintes d'extérieur

Quoi de plus agréable que d'écouter la musique émise par vos enceintes d'extérieur, installé dans votre jardin ? Rien de tel pour profiter des rayons du soleil, un verre à la main, sur votre terrasse, et même dans un parc ou à la plage.

Hoe koppel ik meerdere JBL speakers met elkaar?  Hoe koppel ik meerdere JBL speakers met elkaar? 

Wil jij met je vrienden van je muziek genieten of je muziekbeleving naar the next level brengen?

Noise-cancelling headphones: what are they and how do they work? Noise-cancelling headphones: what are they and how do they work?

ant to enjoy your music despite the noisy sounds around you?

Alles über das DAB+Radio Alles über das DAB+Radio

DAB steht für Digital Audio Broadcasting. Es geht also um digital versendeten Ton.

What are the best home speakers? What are the best home speakers?

A good speaker in your living room is important: it can take watching a film, having a party, doing a workout or having a moment to yourself to the next level.

Noise cancelling koptelefoon: wat is het en hoe werkt het?  Noise cancelling koptelefoon: wat is het en hoe werkt het? 

Toch genieten van je muziek ondanks rumoerige geluiden om je heen?

Tout sur la radio DAB+ Tout sur la radio DAB+

DAB est l'abréviation de Digital Audio Broadcasting (radiodiffusion audio numérique), appelé en français Radio numérique terrestre.

Quelle est la meilleure façon de nettoyer des écouteurs ? Quelle est la meilleure façon de nettoyer des écouteurs ?

Parce que tu les as toujours avec toi, les écouteurs doivent être nettoyés régulièrement

All about DAB+ radio All about DAB+ radio DAB stands for Digital Audio Broadcasting. So basically, it is just digitally transmitted sound. Wie verbinde ich mehrere JBL-Boxen miteinander? Wie verbinde ich mehrere JBL-Boxen miteinander?

Du willst mit Freund:innen gemeinsam Musik hören?

Listening to music via Wifi or Bluetooth? Listening to music via Wifi or Bluetooth?

Do you want the best music experience at home (or at work)? Then the way you stream music to your speakers is certainly important.

De la musique sous la douche ? Optez pour une Bluetooth enceinte ! De la musique sous la douche ? Optez pour une Bluetooth enceinte !

Pour pouvoir écouter votre musique dans la salle de bain, équipez-la d'une enceinte adaptée !

Kopfhörer für dein Kind Kopfhörer für dein Kind

Kinderkopfhörer gibt es in unterschiedlichsten Farben und mit integriertem Gehörschutz.

Was ist der beste Lautsprecher für dein Zuhause? Was ist der beste Lautsprecher für dein Zuhause?

Ein guter Lautsprecher darf in keinem Wohnzimmer fehlen. Ganz egal, ob es um Filme, Partys oder Entspannung geht – guter Klang ist immer von Vorteil

Quelles sont les meilleures enceintes pour la maison ? Quelles sont les meilleures enceintes pour la maison ?

Installer de bonnes enceintes dans votre salon est primordial. Surtout si vous souhaitez faire passer votre film, votre soirée, votre séance de sport ou tout autre moment de détente à un niveau supérieur.

All about wireless headphones All about wireless headphones

Wireless headphones give you freedom.

Musik hören via WiFi oder via Bluetooth? Musik hören via WiFi oder via Bluetooth?

Willst du den besten Sound? Dann ist die Verbindungsart wichtig!

Music in the shower? Go for Waterproof! Music in the shower? Go for Waterproof!

Would you like to have your music in the shower? Or do you want to listen to a podcast in the bath?

Alles über kabellose Kopfhörer Alles über kabellose Kopfhörer

Mit einem kabellosen Kopfhörer entscheidest du dich für Freiheit.

Muziek onder de douche? Ga voor waterdicht! Muziek onder de douche? Ga voor waterdicht!

Wil je jouw muziek niet missen onder de douche? Of wil je die podcast ook lekker in bad kunnen luisteren?

De beste speaker voor buiten De beste speaker voor buiten Zodra de eerste zonnestralen schijnen zitten we met z’n allen buiten te genieten. Met een drankje in je hand zit je in je tuin Wie kannst du deine In Ear Kopfhörer reinigen? Wie kannst du deine In Ear Kopfhörer reinigen?

Portemonnaie, Telefon, Schlüssel? Check. Kopfhörer? Natürlich. Ein Tag ohne deine Lieblingsmusik? Unvorstellbar.

Headphones for your child Headphones for your child

Headphones for children are available in fun colors and have volume protection. So listening to music, watching a film or playing a game is completely safe.

Noise-Cancelling Kopfhörer: Was ist das und wie funktioniert es?  Noise-Cancelling Kopfhörer: Was ist das und wie funktioniert es? 

Deine Musik trotz lauter Geräusche um dich herum genießen?

Écouter de la musique via Wifi ou Bluetooth ? Écouter de la musique via Wifi ou Bluetooth ?

Vous souhaitez bénéficier d'une expérience musicale optimale à la maison ou au travail ?

Der beste Lautsprecher für draußen Der beste Lautsprecher für draußen

Die ersten warmen Tage locken alle nach draußen. Ob im Garten, im Park oder am Strand – passende Musik darf dabei nicht fehlen.

Casque réducteur de bruit : de quoi s'agit-il et comment ça fonctionne ? Casque réducteur de bruit : de quoi s'agit-il et comment ça fonctionne ?

Vous voulez apprécier votre musique préférée malgré les bruits ambiants?

The best outdoor speaker The best outdoor speaker

As soon as the first rays of sunshine appear, we all like to sit outside and enjoy the sun. With a drink in your hand, you can sit in your garden, in a park, on the beach or on a terrace.

5 Tips for the best gaming headset 5 Tips for the best gaming headset

Whether you're shouting commands at your buddies in a raid or want to make sure your housemates aren't annoyed by the racket of your latest game, a good gaming headset is a must.

Muziek luisteren via wifi of bluetooth? Muziek luisteren via wifi of bluetooth? Wil jij thuis (of op werk) de beste muzikale beleving? Dan is de manier waarop je je muziek naar je speakers streamt zeker belangrijk.